Cinema...


Ak je možnosť a čas na to vyjsť si do kina, som stále ako prvá za! Milujem kino! Upresním to: milujem ten efekt, ktorý nadobúda film v kine. Má to vždy podstatne iné čaro, ako keď sleduješ film z pohovky doma.
     Kino znamená prvotne, aspoň pre mňa, možnosť vymeniť môj teplákový outfit za spoločenský. Upraviť si make up a nachystať sa do takej miery, aby som nepôsobila odstrašujúco pre verejnosť. Verte mi, v takom podaní je zo mňa iný človek, ako keď mátožím neupravená doma. Kino vo mne evokuje zároveň spoločenskú udalosť. Nakoľko do kina by som sa sama nevybrala, chodievam tam stále s priateľom, sestrou, mamkou, s kamarátmi alebo pokojne aj všetci spolu ako väčšia partia. Dôležitým faktom je, že mesto v ktorom bývam nemá kino. V kúpeľnej časti nášho mesta už začala rekonštrukcia pôvodného kina. Pomaly sa to tam rozbieha a začínajú už aj čo to vysielať. Nuž dúfam, že čoskoro nám zaobstarajú aj aktuálne filmy. Preto pokiaľ sa takáto akcia zorganizuje, musíme cestovať 40 minút do Prešova. V mojom ponímaní cesta trvajúca dlhšie než pol hodiny znamená už výlet. Na základe týchto skutočností, kino nadobúda, opäť aspoň pre mňa, iný rozmer. Podmienkou pre bezchybnú filmovú atmosféru je kúpiť si popkorn a kolu. Vtedy spokojne kráčam do kinosály, nájdem si svoje miesto a pohodlne sa zapeleším. Moment, keď osvetlenie stlmia už signalizuje začiatok upútaviek. Tie sú vždy tak pozoruhodne spracované, že sa nadchnem pre každý jeden film z ukážky, nehľadiac na žáner. Od momentu, kedy pustia film, je zo mňa oduševnený a pozorný sledujúci až do poslednej minúty filmu. Tu je ten efekt, ktorý ti kino poskytuje. Obrovské plátno, ktoré ti premieta film vo vysokej kvalite obrazu, zvukové efekty filmu dodajú vždy šmrnc a to podsvietenie miestnosti to celé dotvára. V takýchto podmienkach aj film, ktorý práve nie je vysokých kvalít, pôsobí fenomenálne.



   Film, pre ktorý som kino navštívila tentokrát bol INFERNO od Rona Howarda, ktorý sfilmoval už tretiu knihu Dana Browna. Musím uznať, že ma ohúril rovnako ako aj ostatne diely. V tejto tématike, ktorú Dan Brown predstavuje, som laik. Myslím, že pre lepšie porozumenie filmu, sa pustím do čítania knihy, aby som sama sebe ujasnila fakty, ktorým som nerozumela alebo, ktoré neboli jasne vysvetlené vo filme. No napriek tomu, som z kina odchádzala s ohromným umeleckým zážitkom. Po zvyšok večera sme s rodinou preberali naše pocity, zážitky a nejasnosti filmu pri teplom čaji. Po prečítaní tohto článku Vám musí byť jasné, že kino beriem ako skvelý tip na strávenie príjemného popoludnia s rodinou či kamarátmi.

CONVERSATION

1 komentárov:

Instagram

Follow Me: